top of page
Søg
  • Forfatters billedeLaila Lyberth

Hvordan håndterer du modgang? Er du en gulerod, et æg eller en kaffebønne?

Opdateret: 28. nov. 2022

En ung kvinde er på besøg hos sin bedstemor. Hun fortæller hende om, hvad der sker i hendes liv og at det hele er lidt hårdt for tiden. Hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre, og hun grublede over hvordan hun skulle klare sig. Hun var træt af at kæmpe og kæmpe, og det virker som om, at det ene problem afløser det andet. Lige nu har hun mest lyst til, at give op.


Hendes bedstemor kigger betænksomt på hende, rejser sig op og tog hende med ud i køkkenet. Hun fylder tre gryder med vand og skruer helt op. Da vandet begynder, at koge putter bedstemoren et par gulerødder i den første gryde, et æg i den anden gryde og kværnede kaffebønner i den sidste. Hun lader dem bare koge uden at sige et ord.


Efter 20 minutters tid slukker hun for alle tre gryder. Hun starter med at fiske gulerødderne op og placerer dem i en skål. Hun tager æggene op og placerer ligeledes æggene i en skål. Sidst filtrerer hun kaffen, ned i en skål.

Hun vender sig mod sit barnebarn og siger “fortæl mig, hvad du ser”

“Gulerødder, æg og kaffe” svarer hun.

Bedstemoderen beder sit barnebarn om, at komme tættere på og mærke på gulerødderne. Det gør hun og stikker hånden ned og mærker, hvordan gulerødderne nu er helt bløde og møre. Bedstemoderen beder hende så om, at skrælle et af æggene. Stadig uforstående overfor bedste moderen gør hun som hun får besked på. Da hun får taget skrællen af ægget, er det et meget hårdkogt æg der er tilbage.

Til sidst beder bedste moderen hende om at smage på kaffen. Den unge kvinde smiler, da hun bliver mødt af den søde aroma og spørger, “hvad betyder alt det her?”


Bedstemoren forklarer, at hvert af disse objekter, har stået overfor den samme modgang, det kogende vand. Dog reagerede de tre vidt forskelligt. Guleroden var stærk, hård og vedholdende, da den kom i det kogende vand. Nu er den blødgjort og svag. Ægget var før skrøbeligt med den tynde skal, der beskytter det flydende indre. Nu, efter en tur i det kogende vand er det indre hærdet og hårdt. De kværnede kaffebønner var unikke. Det var ikke dem, der blev ændret, men vandet der blev ændret af dem.


“Hvilken er du?” spurgte bedste moderen. Hvordan reagerer du på modgang i dit liv? Er du en gulerod, et æg eller en kaffebønne?

Dette budskab er bestemt ikke nyt, men det kan være en stor hjælp til, at få sat tingene i perspektiv. Prøv at tænke; Hvilken er jeg? Er jeg guleroden, der virker stærk, men ved modgang og smerte, bliver blød og mister styrken?

Er jeg ægget, som starter med et blødt indre, men som ændres med varmen? Plejede jeg at have en mild ånd, men efter et dødsfald, en skilsmisse, en økonomisk byrde, eller en anden prøvelse, er jeg blevet hærdet og hård. Ser min skal ud, som den altid har gjort, men indeni er jeg bitter og med et hårdkogt hjerte?

Eller er jeg ligesom kaffebønnen? Bønnen, der ændrer det varme vand og de omstændigheder, der har forvoldt smerte. Når vandet bliver varmt, frigiver det en duft og en smag. Hvis du er ligesom kaffebønnen, så bliver du stærkere og ændrer din situation omkring dig, når tingene er allerværst. Når tingene ser mørkest ud og prøvelserne er på deres højeste, kan du så overkomme mere end du troede? Kan du løfte dig selv til et højere niveau?

Hvordan håndterer du modgang? Er du en gulerod, et æg eller en kaffebønne?

Kilde: Are You Carrots, Eggs, or Coffee? Inspirational Story

11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page